KNLTB Nieuws

Hier een samenvatting van het nieuws dat afgelopen weken door de KNLTB aan de Verenigingscompetitieleiders werd gestuurd.

Vernieuwing systemen

In de afgelopen jaren kregen we te maken met verschillende veranderingen:

  • Niet meer op één dag spelen met dezelfde teamgenoot, maar steeds wisselende combinaties
  • Meer jaren spelerspassen
  • Digitaal, direct na de wedstrijden, invoeren van de uitslagen
  • Digitale ploegopstelling/ploeguitwisseling.

En de KNLTB blijft zich vernieuwen. Zo wordt het huidige ratingsysteem op de schop genomen. Dit omdat het huidige DSS (Dynamische Speelsterkte Systeem) niet optimaal werkt, zeker niet voor de dubbels. Met ingang van volgend jaar, wordt je nieuwe rating na elke wedstrijd gelijk berekend volgens een wiskundig model. Wat ook anders wordt is dat de gemiddelde speelsterkte van dubbelspelers telt en dat écht iedere wedstrijd gevolgen heeft voor je rating. Hieronder de grootste wijzigingen.

Wat is het verschil tussen speelsterkte, rating en klasse volgorde?

Voor veel spelers is dit allemaal niet van belang. Zij slaan gewoon lekker een balletje, al dan niet in competitie of toernooi verband. Maar voor wie wel geïnteresseerd is en wil begrijpen wat de KNLTB aan het veranderen is, onderstaande de uitleg van de begrippen.

Speelsterkte:

Deze wordt 1x per jaar, in november, vastgesteld op basis van je dan actuele rating. Deze speelsterkte geldt het volgende jaar van januari t/m december en is dus een vaste waarde. Deze waarde wordt gebruikt bij het inschrijven voor toernooien en voor het opstellen van de spelers tijdens de competitie.
Speelsterkte is een heel getal, waarbij 9 voor beginnende tennissers wordt gebruikt en bij 1 behoor je tot de top van Nederland.

Rating:

Rating is een waarde met 4 cijfers achter de komma, die na iedere wedstrijd aangepast wordt. Win je, dan krijg je een betere rating. Verlies je, dan zal je rating omlaag worden bijgesteld. Bij dubbelspel zal uitgegaan worden van de gemiddelde rating van de dubbelcombinatie en beiden krijgen een evenveel hogere/lagere rating.

Je actuele rating kun je vinden via mijnknltb.toernooi.nl. Als je daar inlogt, kom je op je eigen homepage, waar o.a. de rating te vinden si.

Klasse volgorde:

Tijdens de KNLTB competitie wordt er in elke competitievorm in verschillende klassen gespeeld. Op basis van de gemiddelde speelsterkte van die competitievorm in die klasse, wordt het klasse gemiddelde vastgesteld. Hoe lager deze waarde, hoe sterker de gemiddelde speler in die competitie zal zijn. De klasse volgorde is alleen van belang voor het aanvragen van dispensaties bij het spelen in meerdere competities en voor de invallersregeling. Klasse volgorde heeft niets te maken met de speelsterkte van de spelers in het team. Deze speelsterktes worden wel weer gebruikt voor het opstellen van de klasse volgorde voor de competitie van het jaar daarna.

Voorjaarscompetitie 2022

Ook de voorbereidingen voor de voorjaarscompetitie zijn bij de KNLTB weer begonnen. Binnenkort zullen we de captains benaderen met de vraag of hun team weer meedoet en zal er informatie op de website geplaatst worden.

Competitie Aanbod 2022

  • Alle competitievormen waar teams van onze club aan mee deden wordt ook komende voorjaar aangeboden
  • Nieuw: Vrijdag overdag DD 50+
  • Nieuw: Vrijdagavond 8&9 competitie (minimaal 3 spelers per avond nodig)
  • Vrijdagavond competitie wordt om de week gespeeld (Ene week GD en 8&9 competitie – de andere week de DD en HD) in poules van 6 teams.

Meedoen aan de voorjaarscompetitie?

Heb je interesse in het spelen van competitie en heb je nog geen team? Neem dan alvast contact op met één van onze Competitieleiders. Bij hen kun je ook terecht met vragen over de competitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *